miercuri, 28 mai 2014

Islay

Cine spune Scotia si nu isi imagineaza grabnic umbrela, ciubote de cauciuc, frig si o limba de neinteles? Eu!

De ce Islay? Daca ai drag de whisky si daca iubesti cotloanele desprinse din rai, daca iubesti sa…iubesti, atunci Islay, negresit!

Islay e fermecatoare pentru ca nu seamana cu maruntul desprins din cotidian. In acelasi timp, impreuneaza  cele mai zornaitoare emotii si franturi din locurile dragi, cat sa iti rascoleasca inima. Are un déjà vu care te face sa uiti carui timp apartii. Doar esti!

Este o insula cocheta,  biruita de romantism, inspiratie si arome patrunzatoare. Are o energie care te tine captiv intr-o stare de beatitudine, departe de timpul cu minute si secunde necrutatoare.

De ce festivalul de whisky? Pentru ca Islay se primeneste cu tot ce are mai frumos, pur si gustos pentru oaspetii ei. Pentru ca oamenii sunt umili, simpli, deschisi si te pierzi in accentul lor, cu un ritm aproape exploziv. Pentru ca este o pagina desprinsa dintr-o carte veche, cu infatisare prafuita si miros greu de cerneala: focile se vad de la fereastra, tolanite pe pietre iar farul, de pe celalalt mal, prelungeste o asteptare si o tensiune aventuroasa (foarte curand iti imaginezi ca pe apa plutesc sticle cu mesaje SOS si in orice clipa ai putea fi unicul martor al unui naufragiu imaginar). Localnicii cu fustite in carouri (kilts) trezesc curiozitatea si impart o bucurie molipsitoare. Capitolele din poveste se consuma la cafeaua de dimineata, rostite de un englez cu accent sofisticat si voce soptita care insa, iubeste Scotia!!! Apoi continua la pub, pe plaja, la distilerii, pe pietre, in gand, in vorbe, in priviri, in licori patrunzatoare....in tot!


Pentru ce sa revii? Pentru ca plecarea nu este nici apasatoare si nici trista. De pe puntea vaporului, ochii se adancesc in umbrele muntilor din fundal, in miscarea apei iar trupul este inundat de magia cimpoiului care rasuna de pe mal cu pasiune, nesat si frumos. Un frumos care doare, insa te face sa revii la tine si la ceea ce iti este drag: libertatea!

m.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu