sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Merzouga si...aproape Sahara!

Midelt, 5 am.

In calmul si in bezna vaii Midelt au rasunat brusc si cu o forta ametitoare, glasurile intense si guturale ale musulmanilor. Megafonul amplifica dramatic sunetele in adancimea vaii care astepta ivirea zorilor.
Pentru cateva minute vocile au crescut in intensitate, apoi s-au oprit subit, continuand molipsitor in gandul meu, dintr-odata insufletit.
Un cocos a urmat, dand si el timid desteptarea, noua, celorlalti, mai putin musulmani si cu indulgente indatoriri  matinale.
In cateva minute linistea a acoperit din nou valea, intr-o tacere aproape purificatoare. Creionul s-a oprit iar gandurile s-au asternut impacate, visand la nisipul galbui. Cateva ore au mai ramas, si apoi...magicul desert.

Dupa un prelung invartecus prin muntii serpuiti, pamantul arid si gol a inceput, treptat, sa se iveasca. Din casele colorate, semete, asezarile au devenit mici, monocrome, pitite in dealuri sau stanci. Din cand in cand mai zaream cate o oaza, cu palmieri inalti care stateau pavaza soarelui dogoritor. Cerul parca s-a gatit si el de sarbatoare, rasfatandu-ne cu forme pufoase, in care puteai ghici felurite creaturi hilare.
Trasaturile oamenilor erau aspre dar armonios conturate, pielea arsa de soare si imbracamintea generoasa. Fetele femeilor abia se puteau zari sub straiele negre, cu stridente pete de culoare- o reflexie a sufletelor primitoare si vesele pe care aveam sa le descoperim mai tarziu.

Simteam magia desertului cum ma invaluie, fara sa privesc in preajma. Vantul adia usor si muta grabnic firele de nisip dintr-o parte in alta a drumului. Aerul devenise foarte uscat dar bland iar soarele, cocheta in voie cu umbre lunguiete.

Pustietatea s-a adancit si mai tare, dromaderii pasind nestingheriti pe solul acum devenit negru si pietros. Si apoi, am vazut primele dune- strajeri ce apara intrarea inspre un taram aparte. Am inchis ochii iute; nu voiam ca bucuria lor sa se risipeasca in lacrimi. Imi venea sa strig de fericire si de multumire, asa cum poate facusera si inimile devotate din moschee, dis-de-dimineata. 
m.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu