duminică, 26 ianuarie 2014

Marrakesh- noi rezoluții

Ce te faci când mintea pricepe cum stă treaba, dar inima nu? Inima e îndărătnică și o ține pe a ei. Nu și nu! Definitiv nu!!!!

Așa am părăsit oceanul, cu o jale apropiată de sfârșitul lumii, deși mai erau de trăit cel puțin 3 zile din vacanță. Marrakesh, ultima locație. Apoi Anglia- rece și ploioasă. 

Acum, când derulez firul călătoriei, apar doar frânturi de amintiri. Noroc cu fotografiile care mai completează, pe alocuri, golurile vizuale!

Marrakesh începe cu o cafenea, Henna Cafe, cocoțată pe acoperișul unui riad. Minunată, intimă și foarte șic. De sus vizionai îndelung și nestingherit forfota Medinei. Fără să te ferești ori să te scuzi. Sau, priveai hipnotizat la doamna cu mâini pricepute cum picta cu hena mâinile altora.

Contactul cu Medina: vibrant, sufocant și îngrămădit. Doar scuterele zgomotoase ce mai reușeau să îți întrerupă monologul interior și să te scoată din starea de admirație și atenție deloc distributivă.

Toate străzile duc într-un singur punct, spre piața mare- Jemaa el-Fnaa. Am văzut-o în filme și mai apoi, în călătoriile culinare ale lui Jaimie Oliver. Era așa cum am creionat-o imaginar: nucleul nebuniei și al vieței de noapte din Marrakesh. Zarva și mirosul de la taraba cu pește și fructe de mare îmi deșteaptă și acum, instant, papilele gustative. Unanim adjudecat: cei mai gustoși calamari. Puțin mai la vale, taraba cu cele mai aromate măsline.

Apare și băiatul din ramă. Nu, nu e un tablou, ci doar câțiva care încercau, precum în “Drobul de sare” să rezolve misterul becului (în cazul de față). Obosit, s-a proptit în ramă. Sticla absentă.

Marrakesh este un fel  de 2 în 1. Agitația este în stradă iar liniștea deplină șade pe acoperiș. Cu soarele în față și cu păsările roind pe lângă tine, faci cel mai bun troc: oferi stres și gânduri, multe gânduri pentru goliciune. Să ai unde îndesa mai încolo tot felul....

Si uite așa, s-a gătat și cu Marrakesh. Și cu Maroc. Un timp doar, pentru că inima e cea mai puțin statornică dintre toate și nu poate sta departe de ceea ce-i este drag și iubește.  
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu