sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Fez

Medina ne-a intampinat cu o ploaie marunta dar calda. Am pasit pe alei mici, acoperite cu dale alunecoase, inhaland mirosul ascutit de animale, paie, transpiratie, fructe...printre ele ratacindu-se si o dara de arome minunate. Portile masive erau intredeschise doar atat cat sa zaresti oameni mesterind cate ceva la nicovala, in lemn, sticla sau primenind magarusii. Copii alergau pe langa noi, pitindu-se apoi in dosul vreunei porti pe care o inchideau cu un zgomot metalic. Sunetele inalte erau domolite din cand in cand de o liniste placuta; doar stropii de ploaie lasati liberi razbeau dincolo de ea.
Viata medinei te transporta intr-un timp magic, cu scene parca desprinse din povestile biblice: barbatii imbracati cu haine lungi (de cele mai multe ori te fac sa crezi ca au evadat dintr-un spital), magarusii care transporta necontenit lucruri amestecate dintr-o parte in alta si te privesc cu o incapatanare obraznica si oamenii.... oamenii stau pe strazi, in aparenta fara scop, dar pasesc agale alaturi de timp. Linistea si cumpatarea lor te fac sa constientizezi valtoarea si agitatia in care traim noi, ceilalti...
Medina din Fez este o incarcatura de mestesuguri si arte, credinta, cutume pastrate cu incrancenare in lumea lor, parca uitata de timp si departe de o evolutie contrafacuta.
munti de arome, condimente si culoriTabacarii (tanneries)- cele mai mirositoare locuri din medina. La intrare iti da un buchet de menta sa-l tii la nas. Mirosul e atat de puternic incat nici o tufa nu ar face fata, mai ales cand este cald.


m.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu